Blog

Published On: 6. maj 20240 Comments

DR har sammen med en række journalister startet en kampagne mod Facebook/Meta.

Journalisterne er godt og grundigt trætte af, at se sig selv afbildet i fake click-bait situationer som udelukkende har det formål at narre intettanende forbrugere til at købe produkter eller indgå i investeringer mv.
Facebook/Meta gør efter det oplyste intet for at fjerne opslagene uanset, at de pågældende journalister aldrig har givet tilladelse til at blive afbildet.
En tilsvarende særlig problemstilling er lukkede Facebook grupper, hvor der formidles lån. Dette har tidligere været fremme i medierne, bl.a. Kontant. Denne problematik er desværre endnu ikke stoppet, og de grupper er stadigvæk meget aktive.
Udlånsvirksomhed kræver licens fra Finanstilsynet. Det er der mange gode grunde til:
  • hvidvaskloven kræver, at man kender sin kunder og har procedurer på plads som sikrer at lånevirksomheden ikke muliggør hvidvask/terrorfinansiering.
  • låntagere skal kreditvurderes, så man ikke låner ud til personer, der tydeligvis ikke kan tilbagebetale
  • der er loft over hvor høje renter man kan kræve
  • hvis lån misligholdes er der helt klare retningslinjer for hvordan pengene kan inddrives
Der er således tale om helt rimelige regler der både beskytter låntager, men også samfundet mod hvidvask/terrorfinansiering.
Den finansielle sektor bruger betydelige omkostninger på, at overholde disse regler. Og træder man ved siden af, sikrer Finanstilsynet, at der bliver rettet op.
Det kan undre at når en platform som Facebook/Meta gør det muligt at formidle lån, så er der intet ansvar.
Det er helt urimeligt overfor bankerne og andre finansielle virksomheder, herunder crowdfundingplatforme, at Facebook kører på frihjul og ikke påtager sig noget ansvar for denne ulovlige lånevirksomhed. Og der er et væsentligt socialt element, da det må formodes at de der låner i en lukket Facebook gruppe er de samme som – med god grund – får afslag i banken. Derfor må politikerne på banen, for vi kan ikke forestille os, at der et eneste Folketingsmedlem der ikke kan se at dette er en helt urimelig situation.
Interessant nok er det sådan at hvis man vil lave en indsamling og ikke er forhåndsgodkendt skal man have en tilladelse fra indsamlingsnævnet. Vælger man at bruge en platform har den et ansvar. Det fremgår af Indsamlingslovens §3 stk. 4:
“Stk. 4 Indehaveren af en indsamlingsplatform skal sikre, at en indsamling, der oprettes på platformen, har fået tilladelse fra Indsamlingsnævnet efter stk. 1 eller § 4, stk. 1.”
Det kan undre at når en platform som Facebook/Meta lægger navn til formidling af et lån – så er der intet ansvar.
Er det i orden spørger vi de danske politikere ?

Leave A Comment

Kategorier