Video
video-crowdfunding-guide

Videoen er et af de vigtigste elementer af selve din crowdfundingkampagne. Det er din salgstale!

Det er svært at pege på, hvad din video præcis skal indeholde. Det afhænger i høj grad af dit produkt og din kampagne. Overordnet set kan vi dog anbefale følgende:

De første 20-30 sekunder tæller alt. Brug dem fornuftigt! Her skal du vække interessen for at læse videre om dit produkt og evt. støtte dig. Det er derfor en god idé, at strukturere hvad du siger i disse sekunder efter en model. Her kan man lade sig inspirere af (O)NABC-modellen. Kort forklaret giver modellen følgende opbygning af din videopitch:

(O)NABC-modellen

O – Opening. (Valgfri) Introducér dig selv/teamet, men spild ikke unødig tid med det.

N – Need. Hvilket behov/udfordring er det i ser? Hvorfor er der et behov?

A – Approach: Hvordan er det din/jeres idé opfylder dette behov? Altså hvad er jeres tilgang til at løse det?

B – Benefit: Hvilke fordele, udbytte, anvendelsesmuligheder og/eller værdi får brugerne ved jeres idé/koncept – Altså hvad er jeres “value proposition”?

C – Competition: Hvad findes der af konkurrenter og hvilke udfordringer kan i støde på? Det er vigtigt, at man ikke fremstår “lalleglad”. Så gør det nødvendige forarbejde og sæt jer ind i situationen på markedet. Disse spørgsmål vil dine backers alligevel kræve svar på.

Sørg for at have pitchet idéen via denne model inden for de første 20-30 sekunder!
Det kan være en svær øvelse, men det er absolut al arbejdet værd.

Skab en relation

Du ved det sikkert allerede, men alligevel er det værd at nævne. Det er vigtigt at din video bliver “personlig”, altså præsentér holdet bag idéen, fortæl om hvorfor i har kastet jer ud i dette og sørg for at jeres passion skinner igennem! På den måde er det muligt for backers at identificere sig med jer, og det er vigtigt, når du beder dem om penge.
Humor er også et godt værktøj at benytte. Det er ikke kun jeres produkt/idé i sælger. Det er i høj grad også jer selv. Hvis i formår at kombinere alle ovenstående værktøjer i én video, så står i rigtig stærkt.

Kvaliteten er ikke ligegyldig

Din video bør være af en anstændig kvalitet. Dermed er det ikke sagt, at du skal ud og betale andre for at producere den  eller investere i dyrt udstyr. Du har sikkert selv oplevet at se en video, der på alle måder var god men dårlig lyd/billede ødelagde din oplevelse. Det samme kan gør sig gældende for dine backers. De fleste nye mobiltelefoner kan optage i anstændig kvalitet. Men har du mulighed for at låne et bedre kamera et sted. Så gør det. Når billedet er på plads, så melder næste udfordring sig – Lyd. Lyden skal være i orden. Det er vigtigt, at dit budskab trænger klart igennem. Uanset om du har din mobil eller et decideret kamera til rådighed, så vil den indbyggede mikrofon ofte være af så dårlig en kvalitet, at det reelt ikke kan bruges. En ekstern mikrofon kan fås for få hundrede kroner og vil mangedoble den oplevede kvalitet af din video. Absolut en anbefalelsesværdig investering.

Øvelse gør mester

Ja, det giver næsten sig selv. Øv jer på videoen til den sidder “lige i skabet”. Det koster jer ikke andet end tid og den er givet godt ud.

Ærlighed 

Kort og godt – Vær ærlig! Det er vigtigt at i fremstår reelle. Backers vil hurtigt reagere på uærlighed, luftkasteller mm. Altså vær ærlig, det vil også understøtte den “personlige” relation.

Længde

Hvor lang skal videoen så være? Igen er det et spørgsmål, der ikke lader sig besvare med et enkelt facit. Tænk over din egen adfærd på nettet. Hvor lange videoer “gider” du selv at se færdig? Vores opfordring vil være at lade videoen vare max 2 minutter.

The Reward, et af de mest succesfulde danske kickstartere har oplyst følgende; “Kun 20% så videoen til ende” (deres video varede omkring 4 minutter). Hav det in mente og husk at få serveret det vigtigste i begyndelsen.

Danske videor, der har nået fine resultater med et beskedent budget

Icebreaker

Audiocase

Øvrige eksempler på gode danske videoer

Tales of Alethrion

Sitpack

Vejrhøj Watches