Hvad er låne-crowdfunding?

Låne-crowdfunding eller “crowdlending” er en undergruppe af crowdfunding, hvor en virksomhed eller privatperson kan låne fra en gruppe personer gennem en online platform, som tager et eller flere gebyr(er) for at facilitere transaktionerne. Det enkelte lån er splittet op i flere mindre andele, hvor hver långiver modtager afdrag og renter i forhold til deres andel af det samlede lån. I forhold til donations- og reward-crowdfunding, så adskiller låne-crowdfunding sig ved at långiverne ønsker et finansielt afkast i form af renter på lånet.

Der er typisk ingen begrænsninger på, hvem som kan låne penge ud. Derimod skal alle låntagere gennem en kreditvurdering, som typisk bliver foretaget af platformen. De valgte rentesatser kan bestemmes på flere måder f.eks. ved at platformen vælger en rente baseret på kreditvurderingen eller ved at lade det være op til långiver gennem en auktionsmekanisme.

Platformene har typisk to forskellige målgrupper

Der findes i Danmark fem aktive låne-crowdfundingplatforme som overordnet set kan inddeles i to typer afhængig af låntager:

P2P – virksomheder med et lånebehov: Private investorer låner penge til små- og mellemstore virksomheder til f.eks. anlægsaktiver, arbejdskapital og eksportfremstød.

P2P – privatpersoner med et lånebehov: Private investorer låner penge til private til f.eks. større køb, boligudbetaling og låneomlægning.

Kreditvurdering

Typisk bliver låneansøgninger vurderet af virksomheden bag P2P-låneplatformen. De lån der bliver vurderet kreditværdige nok, får lov at køre en låne-kampagne på P2P-låneplatformen, hvor investorer kan se lånenes varighed, rentesats, regnskabsinformationer mm. Investorerne, der både kan være private og professionelle, kan udlåne hele eller dele af det beløb, som låntagerne efterspørger.

Udlånsproces

Udlånsprocessen foregår typisk ved, at mellem 50-300 långivere tilbyder at udlåne f.eks. 2-3000 kr. for 7-15% rente og så er det op til låntagere at acceptere én til flere af långivernes tilbud indtil det samlede beløb er rejst til en given gennemsnitsrente.

P2P-låneplatformene er mere omkostningseffektive end bankerne, da de har lavere omkostninger til personale, filialer og regulering, så de kan på den baggrund tilbyde favorable lånevilkår til låntager og en attraktiv investeringsmulighed for investorerne.

Læs også:

5 ting du skal være opmærksom på, inden du investerer gennem crowdlending

Sikkerhed ved crowdfunding

Regulering part II

Lånebaseret crowdfunding: udlån eller indlån?

Eksempler
Lendino

Lendino er en dansk låneplatform, der udsteder lån til små og mellemstore virksomheder i størrelsen 50.000 til 2 mio. Lendino startede i 2013 og begyndte at udstede lån i starten af 2014.

www.lendino.dk

logo

Flex Funding er en dansk låneplatform stiftet i 2013, som låner ud til små virksomheder. Der er intet minimumsbeløb långiver skal udlåne, og låntager kan låne fra 200.000 kr. til 15 mio. kr. Lånet sættes på auktion, og långivere konkurrerer om at deltage i lånet. Det er med til at presse renten ned til fordel for låntager.

www.flexfunding.com

Funding Circle

Funding Circle begyndte i 2010 i England og har udstedt lån for næsten en over 1 mia pund. Funding Circle udlåner kun til virksomheder og har både staten og pensionskasser med som investorer.

www.fundingcircle.com

Lending Club

Lending Club blev grundlagt i 2006 i USA og er verdens største låneplatform med over 20 mia USD rejst siden siden sin begyndelse. Lending Club udlåner til både private og virksomheder. Platformen blev noteret på New Yorks fondsbørs (NYSE) i 2014.

www.lendingclub.com