Dansk Crowdfunding Forening | Hvorfor crowdlending er det nye sort - og stort - Dansk Crowdfunding Forening

Hvorfor crowdlending er det nye sort – og stort

Skrevet af  den 
January 24, 2017

Crowdfunding i Danmark er mellem 2014-2016 årligt vokset med 2,5 gange. Der er i 2016 blevet indhentet over 100 mio. kr. gennem crowdfunding fra virksomheder og privatpersoner i Danmark. Den helt nye tendens inden for alternativ finansiering er låne-crowdfunding – også kaldet crowdlending. Alene i 2016 er crowdlending vokset med 130%.

 

Crowdlending forklaret

Det foregår således, at man finder sig en crowdlending-platform, hvor man angiver nogle informationer om sit firma eller, hvis man er nystartet, om sig selv. Herefter bliver ansøgningen bedømt af en kreditvurderingsekspert, der vurderer ansøgers evne og vilje til at tilbagebetale det ansøgte lån. Vurderingen sker typisk inden for en uge.

I crowdlending-regi skelnes der mellem ‘långivere’ og ‘låntagere’.
Låntageren er den ovenfor beskrevne virksomhed, der søger finansiering fra långiverne.
Långiverne er de personer, der ønsker at finansiere låntagers forretning.

Når kreditvurderingen er gennemført, bliver lånet udbudt til finansiering, og alle långivere kan hos Lendino “købe” en “andel” af lånet for beløb helt ned til 1.000 kr. og med en rente fastsat af låneplatformen, typisk 5-15% p.a.

Jo bedre risikoprofil, desto lavere rente.

 

Hvorfor er det en god idé?

Det er i virkeligheden win-win for alle. Låntager får finansieret sit projekt, og långiver får mulighed for at placere en del af opsparingen til et attraktivt risikojusteret afkast.

Finansieringsformen gavner desuden samfundsøkonomien, idet hovedparten af jobskabelsen sker i mindre og mellemstore virksomheder. Faktisk udgør de 85% af samlede jobskabelse i hele EU.

Hvis du vil vide mere…

Kan du her på siden lære alt, der er værd at vide om crowdlending: Hvordan man kommer igang, tips og idéer til at lave en succesrig crowdlending-kampagne og sidst men ikke mindst steder, hvor du kan ansøge om finansiering.

Jeg er medstifter af lånecrowdfunding platformen Lendino, der faciliterer långivning mellem masseren (“crowden”) og mindre danske virksomheder. Jeg har en uddannelsesmæsigg baggrund i finansiering fra CBS og har et par års erfaring fra finanstillinger i IT-industrien hos NNIT og IBM.

Jeg blogger primært om lånecrowdfunding, også kaldet p2p-lending, her på siden, men også på p2pfunding.dk, der er en blog dedikeret udelukkende til lånecrowdfunding. Jeg interesserer mig især for de strukturelle rammevillkår for crowdfunding og er meget inspireret af udviklingen i Storbritannien, hvor lånecrowdfuning er ved at være reelt alternativ til den etablerede finansindustri godt hjulpet på vej af statsstøttede initiativer og en kæmpe pulje af talenter.

Du er meget velkommen til at kontakte mig på andreas@lendino.dk, hvis du har spørgsmål eller deler mine interesser.