Hvad er reward-crowdfunding?

Reward-crowdfunding foregår typisk på platformene Kickstarter, Indiegogo og Booomerang, hvor personer eller firmaer kan søge finansiering til et færdigudvikling og produktion af et produkt eller projekt mod udveksling af en belønning (en ”reward”). I Danmark betragtes reward-crowdfunding som et almindeligt internetsalg og vil derfor også være under lagt de samme regler.

I de fleste tilfælde foregår det således, at projektindehaveren i forbindelse med sit projekt fastsætter et beløb som mål for deres projekt og en periode, som indsamlingen til projektet skal vare. Det er forskelligt fra platform til platform hvorvidt projektindehaveren får udbetalt penge, hvis målet ikke nås.

Fixed funding

På Kickstarter gælder “all-or-nothing”-princippet. Såkaldt “fixed funding”. Lykkes man f.eks. kun med at rejse 95% af sit mål, så tilbageføres alle midler til “backers”.

Flexible funding

På Indieogo kan man vælge mellem “fixed funding” og “flexible funding”. Sidstnævnte sikrer at projektindehaver får hvad der indsamles uanset om målet nås eller ej. Til gengæld er det %-vise gebyr, som Indiegogo trækker fra indsamlingsbeløbet, højere.

Man kan vælge at støtte et givent projekt med et hvilket som helst beløb. Projekthaverne udlover nogle belønninger til folk, der vælger at støtte. Dette kan variere fra et postkort eller en tak på en hjemmeside til større fysiske produkter. I de fleste tilfælde vil et reward-crowdfunding-kampagnen handle om indsamling af kapital til produktionen af et givent produkt og det vil være dette produkt man modtager, hvis man støtter. Der kan være flere forskellige belønninger afhængigt af, hvor meget man støtte med.

De online platforme, der faciliterer reward-crowdfunding, tjener typisk penge på, at beholde en del af det indsamlede beløb.

Læs crowdfunding-guiden her

Eksempler

Kickstarter er verdens største reward-baserede crowdfunding–platform. Via platformen har projektindehavere indsamlet over en milliard dollars siden starten af 2009. Kickstarter henvender sig primært til kreative projekter.

www.kickstarter.com

Booomerang er Danmarks første og største reward-baserede crowdfunding-platform. Booomerang blev grundlagt i april 2011, og har siden da vokset støt trods pres fra de internationale platforme.

www.booomerang.dk

Indiegogo er med etableringen i 2008 en af verdens ældste reward-baserede crowdfunding-platforme. Indiegogo er den næststørste platform og giver mulighed for udbetaling af det indsamlede beløb til projektindehaverne selvom indsamlingen ikke når i mål.

www.indiegogo.com